Wat is het effect van kattenspeeltjes voor jouw kat?

Ik heb sinds kort een klein katje in huis genomen. Waarom vraag je je af? “Dat kost toch heel veel tijd en aandacht”. Ja dat is allemaal waar. Maar alleen zitten in een huisje is ook niet fijn. Met een katje in huis heb je tenminste een beetje gezelschap. Ook zijn ze zo schattig wanneer ze zo lekker bij je komen liggen. Het is je eigen levende knuffelbeer. Maar, ja inderdaad, een katje kost veel tijd en moeite. Ook moet je genoeg aandacht hebben voor het katje en moet het katje een goede omgeving hebben om te spelen.

Verveelde katten?

Zo zijn er veel verschillende soorten dingen die je kan doen om met je katje te spelen. Denk hierbij aan kattenspeeltjes. Maar waarom is het nou eigenlijk belangrijk dat het katje zich niet verveelt? Eigenlijk kan je die vraag heel makkelijk beantwoorden. Wanneer een mens niks te doen heeft gaat die zich vervelen en eten of slapen. Precies dit doet een kat ook. Natuurlijk is het helemaal niet erg wanneer een katje slaap en eet. Maar wanneer je katje eigenlijk niks anders doet wordt het katje dik. Net als wij mensen wanneer wij niks uitvoeren. En dat leidt uiteindelijk natuurlijk naar gezondheidsproblemen.

Hoe vermijd je dit?

Zodat je katje wat te doen hebt, heb je kattenspeeltjes nodig. Zo zijn er een tal aan kattenspeeltjes. Speeltjes in overvloed. Hoe je kat speelt ligt natuurlijk wel aan de leeftijd van de kat, het gedrag en hoe vaak de kat naar buiten gaat. Ook kan je zelf je kat stimuleren. Dit door middel van snelle bewegingen, ritselende geluidjes of speeltjes uit moeilijk bereikbare plekken halen. Dit haalt het jachtinstinct in de kat naar boven. Daarnaast moet je de speeltjes ook afwisselen. Anders gaat de kat het speeltje niet meer interessant vinden.

Tell me more!

Zoals ik zei zijn er veel verschillende speeltjes. Een hele bekende en simpele is de bal. Een bal gaat de kat dan na jagen. Zoals een echt jager. Ook zijn veel katten gek op catnip (kattenkruid). Hier zit een stofje in wat katten erg aantrekkelijk vinden. Daarnaast heb je interactieve speeltjes. Dit zijn speeltjes die de zintuigen stimuleert. Vervolgens heb je nog kattentunnels. Daarmee maak je van je huis een klein speelparadijs voor de kat. Veder heb je nog laser speelgoed, speelhengels en vulbaar speelgoed. In het vulbaar speelgoed zit dan een snoepje of wat anders lekkers. Wanneer de kat ermee speelt kan er telkens een beetje eten uit komen. Welke kat houdt nou niet van spelen en ook nog is tegelijkertijd eten ontvangen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *